BESEDILO IN FOTOGRAFIJE: MATJAŽ MARKIČ

Cerkniško jezero je eno največjih presihajočih jezer v Evropi. Navadno se voda razlije po površini dobrih 20 km2, ko pa je vode največ, površina jezera meri skoraj 30 km2 in takrat je Cerkniško jezero največje jezero v Sloveniji.

Jezero se vsako leto pojavi na kraškem polju, ki ga omejujejo Javorniki na eni ter Bloška planota in Slivnica na drugi strani. Jezero se praviloma obdrži okoli devet mesecev na leto, v suhem delu leta pa izgine. “Brez skromnosti pravim, da je ta zgodba Cerkniškega jezera velik čudež narave in lahko se upravičeno in brez vsakršne pristranosti uvršča med največje čudeže narave,” je leta 1686 zapisal prvi preučevalec Cerkniškega jezera Janez Vajkard Valvasor. Prav zapisi o presihajočem Cerkniškem jezeru so mu prinesli prestižno članstvo v londonski Kraljevi družbi.


Jezero se po Cerkniškem polju razlije, ko je dotok vode večji od odtoka. Obilne jesenske padavine ga napolnijo že v dveh do treh dneh. Voda v Cerkniško jezero priteka skozi podzemlje, medtem ko je edini površinski dotok rečica Cerkniščica. Odtekanje vode je počasnejše, saj jezero v času brez padavin presahne v treh do štirih tednih. Vsa voda iz jezera odteče v podzemlje. Del vode odteče skozi požiralne jame v Jamskem zalivu in na dan privre v Rakovem Škocjanu kot rečica Rak, drugi del vode pa odteče skozi ponikve, požiralnike in estavele v jezerskem dnu neposredno v izvire Ljubljanice na robu Ljubljanskega barja.


Cerkniško jezero je pravi raj za raziskovanje s čolnom, kanujem ali kajakom, morda najlepše pa ga je doživeti s supa. Pogledi na modro površino jezera, v kateri se zrcalijo oblaki in mogočna Slivnica, ter veslanje v tišini po strugi, obdani z jezersko »trš’co« v času, ko je jezero na pol napolnjeno, je užitek za vsakega ljubitelja narave. Ko se jezero razlije, pa njegovo prostranstvo ponuja še čisto drugačno in neponovljivo doživetje.

Kanu ali sup si je mogoče čez vikend izposoditi v TUR servis, če sta le vreme in vodostaj primerna za veslanje, organizirajo pa tudi izlete z vodnikom. O izletu s kanuji si lahko spodaj ogledate kratek video.

Pri samostojnem raziskovanju Cerkniškega jezera z lastnim čolnom, kajakom ali supom morate upoštevati, da je čolnarjenje omejeno s plovbnim režimom, saj na jezeru bivajo številne ogrožene vrste živali. Presihajoče Cerkniško jezero je pravi magnet za ptice, saj so ob njem do zdaj opazovali že polovico vseh v Evropi živečih vrst. Prepričajte se tudi o vodostaju (Dolenje Jezero,  Gorenje Jezero)

Upoštevajte, da je temperatura vode v jesenskem času okrog 9 stopinj Celzija in da zna z Javornikov hitro zapihati tudi prav mrzel veter, zato se primerno oblecite.


Verjetno se bo večina odločila za pešpot ob jezeru, kjer velja omeniti učno pot Drvošec, ki poteka od požiralnikov Rešeto in se konča dobrih 500 m pred mostom pred vasjo Otok. Pot večinoma poteka skozi gozd in je s svojo dolžino (3,7 km v eno smer) primerna za vsakogar, paziti je treba le na primerno obutev.

Pot skozi neokrnjeno naravo Cerkniškega jezera popestrijo številne informacijske točke, najlepši pa so razgledi na izjemne razsežnosti tega kraškega pojava z opazovalnic Kuharca in Klejni vrh in še posebej z desetmetrskega stolpa Otočec.

Pravljična Pot izvirov pa vas popelje do 14 kristalnih izvirov vode, ki polnijo Cerkniško jezero. Ob krožni pešpoti, ki se začne pri vasi Gorenje Jezero in je dolga približno štiri kilometre, vas spremljajo table z informacijami o rastlinah in živalih. Marsikatero pa boste lahko tudi občudovali od blizu.

Tam na plano kot Obrh pride tudi reka sedmerih imen, ki že nekaj kilometrov kasneje postane Stržen, nato pa še Rak, Pivka, Unica in nazadnje pri Močilniku pri Vrhniki privre na svetlo kot Ljubljanica.


Dodatne informacije o naravnih znamenitostih in kulturnih posebnostih ter aktualnem dogajanju ob Cerkniškem jezeru lahko poiščete na straneh Notranjskega regijskega parka.