BESEDILO IN FOTOGRAFIJE:
MATJAŽ MARKIČ

Okolica Celja ponuja veliko možnosti za aktivni oddih. Celjska koča je središče dogajanja za vse, ki si želijo adrenalinskih doživetij od letnega sankališča Bobkart do pustolovskega parka in zipline, Šmartinsko jezero pa ob in na vodo vabi sprehajalce, ribiče, kajakaše in wakeboarderje.

Poletno sankališče Bobkart je prvo tovrstno sankališče v Sloveniji in se spušča po pobočju smučišča Celjska koča. Okrog 800 m dolga proga omogoča tako drzne spuste kot bolj umirjeno vožnjo, zagotovo pa povišan utrip ter obilico zabave. zapeljete se lahko sami ali z malčkom. Na progi je mogoče doseči največjo hitrost 40 km/h, vožnja traja povprečno slabi 2 minuti, odvisno od hitrosti vožnje.


Pustolovski park Celjska koča je okolju prijazen park, zasidran med drevesnimi debli in krošnjami. S poligoni za vse starostne skupine (predšolski otroci, otroci do 15 let, odrasli), ponuja možnost za spoznavanje okolja na drugačen način, za šport in rekreacijo – in za pustolovščino, ki jo morate izkusiti! Udeleženci pod vodstvom inštruktorjev ob plezanju spoznavajo svoje sposobnosti in ob premagovanju ovir pridobivajo novo samozavest. Lažja proga je primerna že za otroke od 5. leta starosti dalje oz. od višine 150 cm z iztegnjenimi rokami ter za odrasle.


Letošnja velika novost je Zipline Celjska koča – spust po dveh jeklenicah dolžine 426 m in 403 m, kar zagotavlja neverjetno adrenalinsko pustolovščino. Seveda okolica ponuja čudovite priložnosti za sprehode v naravi ali kolesarjenje, kolo (tudi električno) si je mogoče izposoditi v Celjski koči. V Celjski koči je v udobnih dvo in triposteljnih sobah ter apartmaju za 4 osebe mogoče tudi prenočiti, restavracija pa razvaja z lokalno kulinarično ponudbo. Vse, ki bi želeli tam izkoristiti turistične bone, bodo razveselile ugodne cene, saj stane prenočišče za dve osebi za zajtrkom 180 EUR za tri dni (dve noči), pripravili pa so tudi ugodne pakete, kjer z majhnim doplačilom lahko izkoristite kar nekaj iz dodatne ponudbe (izposoja kolesa, vožnja z Bobkartom, pustolovski park…).

Šmartinsko jezero je s svojo razgibano obalo ter zanimivo okolico privlačna izletniška točka. Nastalo je leta 1970 in je med največjimi umetnimi jezeri v Sloveniji. Poleg svoje prvotne funkcije zadrževalnika visoke vode sta se jezero in okolica z leti spremenila v rekreacijsko, športno in turistično območje, ki je iz leta v leto bolj priljubljeno. S svojo neokrnjeno naravo ter pestro ponudbo, pa tudi varno in urejeno potjo do vode privablja vse generacije obiskovalcev. Izposoja čolnov, kajakov in pedolinov omogoča rekreacijo na vodi, po njem pa vozi tudi ladjica Jezerska kraljica. Jezero je zaradi bogatega vodnega življenja pravi raj za športni ribolov, v bližini sta na voljo začasno igrišče za golf in najem prostorov za piknik.


Varna, urejena in lepo označena pot, ki se prične pri cerkvi Sv. Duha v Novi vasi, pešce, tekače in kolesarje popelje prav do jezera. Pri jezeru se pot razcepi v dve smeri: levo vodi po krožni potki mimo ladjice Jezerska kraljica in sodobnih igral za otroke, se nadaljuje okoli enega izmed rokavov jezera in se preko pontonskega mostu konča pri Čolnarni Muzelj, kjer se lahko sprehajalci spočijejo v senci dreves ali si izposodijo čoln. Desna smer pešpoti pa zavije v gozdiček in vabi k sproščanju in uživanju ob jezerski obali. Ob celotni poti okoli jezera so razporejene lesene klopi, namenjene počitku in sprostitvi ter informativne table s poučnimi podatki o jezeru in življenju v njem. Obiskovalce vabijo tudi prostori za piknik v naravi, medtem ko kulinarično izkušnjo zaokrožujejo ponudniki gostinskih storitev okoli jezera. Adrenalina in zabave željnim obiskovalcem od letos ponujajo tudi wakeboarding, najbolj neustrašni pa se spustijo tudi po skakalnici.