Besedilo in fotografije:
Matjaž Markič

Vas zanima, s kakšnimi tortami so se nekoč sladkali plemiči v sobanah baročnih gradov? Potem morate vsekakor poskusiti torto Katarina Zrinski, ki jo iz 30 sestavin po starem receptu pripravljajo v hrvaškem mestecu Ozalj.

Torto, ki nosi ime hrvaške plemkinje in književnice Katarine Zrinski, nam je na dvorišču starega gradu Ozalj – s čudovitim pogledom na Kolpo – predstavila Lidija Žganjer – Gržetić iz Restorana Žganjer. Recept, katerega podrobnosti so še vedno skrivnost, je odkrila ljubiteljica zgodovine Zdenka Stupić. Baročno torto so v 17. stoletju pripravljali na gradu plemiške družine Zrinski, danes pa vrhunsko torto čisto posebnega okusa in razkošnega izgleda pripravljajo v Restoran Žganjer v Ozalju ter predstavlja vrhunski kulinarični spominek. Med 30 harmoničnimi sestavinami v 12-slojni torti najdemo tudi piment in beli poper, pa paradižnik, borovnice, rozine… ter več vrst biskvitnega in listnatega testa. Svojevrstni kolaž sestavin daje torti okus, ki ni primerljiv z nobenim drugim.

Lidija Žgajner Gržetić koordinira tudi ŠtrudlaFest, veliki festival zavitka v vasi Jaškovo v bližini Ozlja. Do nedavnega so se v Jaškovu ponašali z rekordom v Guinessovi knjigi rekordov s 1.479,38 m dolgim zavitkom, ki so ga spekli leta 2015. Lani jih je za 300 m prehitel Sisak, a pravijo, da ne za dolgo. Odločeni so namreč, da letos na 5. ŠtrudlaFestu , ki bo 5. in 6. septembra v Jaškovu, z občutno daljšim zavitkom spet prevzamejo rekord trdno v svoje roke. Prvi septembrski konec tedna bo tako Jaškovo pravi gastronomski center Hrvaške, pričakujejo več tisoč obiskovalcev, ki se bodo lahko udeležili tudi nekaterih kuharskih delavnic, sodelovala bosta tudi znana chefa Stevo Karapandža in Branko Ognjenović, izbirali bodo najboljši zavitek, obljubljajo pa še celo vrsto spremljajočih dogodkov.