POGOVARJAL SE JE: MATJAŽ MARKIČ

Avstrija je država, v kateri je turizem zelo pomembna gospodarska panoga. Pandemija je turizem povsod močno prizadela, a v Avstriji se dobro zavedajo, da je treba tudi v novih okoliščinah narediti vse, da se turistična panoga spet postavi na noge. Po zelo slabi lanski zimski sezoni so poskrbeli, da je bila poletna sezona – v mejah možnega – precej boljša, misli in načrti pa so spet usmerjeni v zimsko turistično sezono, kjer je Avstrija med najpomembnejšimi igralci.

Kako veliki vložki so na mizi, pove že podatek, da so v promocijo avstrijskega turizma za poletje, jesen in zimo vložili 17 milijonov evrov. O avstrijskem turizmu in načrtih za zimo smo se pogovarjali z Liso Weddig, novo direktorico Avstrijske nacionalne turistične organizacije.

© Österreich Werbung

Mnogo gostov iz Slovenije obišče Avstrijo v času zimske turistične sezone, avstrijska smučišča so pri nas zelo priljubljena. Lani v največji meri to ni bilo mogoče, zato vsi željno čakamo na letošnjo zimo. Kakšni so obeti za zimsko sezono?
Od zimske sezone resnično veliko pričakujemo. Pri zimskih počitnicah ima Avstrija več kot 50 % tržni delež v Evropi, kar samo pove, kako pomembna je za nas zimska sezona. Lanska sezona je bila z več kot 90 % padcem res katastrofalna za celotno turistično panogo in še ene takšne si enostavno ne moremo privoščiti. Zato delamo vse, kar je mogoče, da bi bila letošnja sezona drugačna. Upamo in želimo si, da nam bo z vsemi potrebnimi ukrepi, ki jih pripravljamo, med njimi s popolnim upoštevanjem pravila PCT, to tudi uspelo.

© Österreich Werbung

Avstrija je znana tudi po številnih poletnih kulturnih dogodkih in festivalih. Kako je s tem letos?
Salzburški poletni festival je eden pomembnejših med njimi in prav vanj so bile letos uprte oči z vsega sveta. Izkazalo se je, da je takšen velik in pomemben festival mogoče uspešno izpeljati, z upoštevanjem vseh omejitev in pravila PCT. V februarju pa nas čaka sezona plesov na Dunaju, kjer bo največji izziv to, da so za razliko od poletnega festivala vsi dogodki v dvoranah.

© Österreich Werbung

Katero avstrijsko turistično destinacijo bi lahko priporočili mladim družinam z otroki, katero mlajšim parom, željnim tudi bolj adrenalinskih doživetij, in katero starejšim parom, ki uživajo v dobri kulinariki?
Kar 40 % naših gostov predstavljajo družinski gostje. Ponudba zanje je zelo dobra, seveda se jo trudimo še izboljšati. Če naj navedem primer, je to vsekakor regija Serfaus – Fiss – Ladis, ki je v celoti usmerjena na družine, tako poleti kot pozimi. Gotovo je družinska destinacija tudi Koroška s številnimi jezeri. Zanimivo, da družine vse bolj zanima pohodništvo, kar pomeni, da prilagajamo ponudbo in nudimo vse več tovrstnih možnosti, kot so denimo tematski parki. Mladi pari so aktivni gostje, največkrat pohodniki in kolesarji, vsekakor bi njim priporočila park Visoke Ture, pozimi pa vse bolj popularno krpljanje in seveda smučanje.

© Franz Gerdl/Kärnten Werbung

Zelo priljubljeni postajajo večdnevni pohodi na krpljah ali smučeh od ene gorske koče do druge. Starejše pare, kot ste omenili, zanima kulinarika in t.i. Via Culinaria na Solnograškem je dober primer ponudbe, kjer sodeluje okrog 330 restavracij. Seveda so tudi starejši gostje radi aktivni, posebej moram omeniti veliko popularnost e-koles, radi pa tudi uživajo v termah in wellnessu, kjer je ponudbe res veliko, med novejšimi pa so terme v Loipersdorfu na Štajerskem.

© SalzburgerLand Tourismus
© Österreich Werbung

Lahko našim bralcem razkrijete kakšen skriti dragulj avstrijskega turizma, ki morda ni toliko znan, a bi ga lahko priporočili popotnikom, željnih novih doživetij?
Ena od regij, ki jo nekateri gostje sicer že poznajo, a skriva v sebi še veliko lepega, je Vzhodna Tirolska. Zelo tradicionalna in avtentična regija, naj omenim recimo Defereggental in Villgratental. Tudi samooskrbne koče brez elektrike in brez interneta, z zelo osnovnim udobjem, a pristnim doživetjem v Oberstalleralm so lahko prava razstrupitev od vsakodnevnega stresa.

© Franz Gerdl/Kärnten Werbung

Ali v sedanji situaciji računate predvsem na goste iz bližnjih držav?
Da, v tem trenutku gostje iz bližnjih držav, od koder se je mogoče v Avstrijo pripeljati z lastnim avtomobilom, oziroma turisti iz Evrope, predstavljajo 90 % naših gostov. Z odpiranjem ZDA in nekaterih drugih prekomorskih držav vse bolj računamo tudi nanje, predvsem v času božičnih praznikov, že v poletni sezoni pa smo imeli tudi velik porast gostov iz arabskih držav. Takšnega števila vseh gostov, kot smo jih beležili pred korono, pa ne pričakujemo pred letom 2024.

Podrobnosti o smučanju v Avstriji in aktualnih pogojih na http://austria.info/si