Besedilo: Matjaž Markič

Na ladji – hotelu Marina na Reki so predstavili že 28. izdajo knjige Restaurant Croatica, v kateri je predstavljenih 100 vodilnih hrvaških restavracij ter njihove specialitete v letih 2023/24. Restavracije, predstavljene v knjigi, so prejele tudi plakete in častni naziv Restaurant Croatica 2022.

Vodja projekta in urednica knjige prof. Karin Mimica je s projektom začela že leta 1995 v sodelovanju s takratnim Hrvaškim gospodarskim forumom, med današnjimi partnerji pa so poleg Hrvaške turistične skupnosti še številne druge ustanove, povezane z gostinstvom, gastronomijo in turizmom. Restavracije so v knjigi predstavljene z besedilom, fotografijami in recepti hišnih specialitet ter informacijami o zanimivostih v bližini. Knjiga je razdeljena na šest enot: Istra in Kvarner; Dalmacija; Lika, Karlovac in okolica, Moslavina in Banovina; Zagreb in okolica; Zagorje, Medjimurje in Podravina; Slavonija in Baranja. Vsaka od regij je predstavljena tudi s tipičnimi specialitetami, izbranimi vini ter gastronomskimi in enološkimi dogodki. Strokovna sodelavka projekta je Marina Selak, design pa je delo Vlatka Ignatoskega.

Letošnji poudarek pri predstavitvah restavracij je na jedeh s sestavinami, ki jih je najti v krogu največ 100 km od lokacije restavracije. Med izbranimi jedmi pa je mogoče najti torte iz kozic, krapov čips, lignjev carpaccio, polento s klapavicami, rižoto s topinamburjem, korenčkovo torto, veprov kroket, muškatov šodo, kremno torto z rožiči… Če je bilo leta 1995 v izbor vključenih 700 restavracij, jih je bilo v letu 2022 že več kot 2400. Del glasovanja je potekal na portalu Gastronaut.hr, kjer je bilo mogoče posebej izpostaviti kakovost ponudbe, storitve in ambienta. Sodelovali so tudi gostinci z odgovori na vprašalnik, končno besedo pa je imel častni odbor, ki je na koncu izbral 100 najboljših. V 28 letih je bilo v končni izbor uvrščenih skupaj 522 restavracij, vseh 28 let pa se je med najboljšimi znašlo 6 restavracij.

Vse izbrane restavracije se lahko ob vhodu ponašajo z nalepko Restaurant Croatica in QR kodo, ki vodi do on-line izdaje knjige v hrvaškem in angleškem jeziku. Nosilci naziva Restaurant Croatica so zbrani tudi v Klubu Gastronaut, ki je organiziral doslej že več kot 120 tematskih gastronomskih srečanj in si prizadeva za predstavitev turističnih destinacij, njihove kulture in zgodovine skozi prizmo izbrane gastronomije. Knjiga »100 vodilnih hrvaških restavracij in njihove specialitete« je na voljo v hrvaškem in angleškem jeziku, naročiti pa jo je mogoče (tudi v Slovenijo!) na spletni strani Gastronaut.hr

Fotografije: Gastronaut.hr