Piše: Matjaž Markič

Enološko gastronomski projekt »Vino na žlico« je doživel svojo slovensko premiero v Krškem, kjer so v gostilni Kunst izbrani dobrojedci in ljubitelji dobrega vina okušali specialitete iz krškopoljca ob vinih Kleti Krško.

Vodji projekta Renata Cisar in Mustafa Topčagić sta doslej pripravila že 17 kulinaričnih dogodkov na Hrvaškem, ki so jih poimenovali »Vino na žlico«, tokrat pa sta s projektom prvič pokukala čez mejo. Gostilna Kunst, ki je iz smeri Zagreba na vstopu v Krško, se je izkazala kot odlična izbira ne le zaradi bližine meje – večina okuševalcev je prišla s hrvaške strani – ampak tudi zaradi izjemnih petih hodov vrhunskih jedi, značilnih za to med ljubitelji sicer dobro znano kulinarično destinacijo. Mladi lastnik in uspešni gostinec Nejc Kunst je bil skupaj s kreativnim chefom Milanom Jandrićem in organizacijskim chefom Stefanom Ledenčanom tudi avtor jedi, h katerim je vina izbral glavni enolog in direktor Kleti Krško Jure Grubar.

A vse se začne z aperitivom, seveda. Apetit so spodbudili aperitivi iz destilarne Neu Zilli iz Polzele, katere posebnost so izvirni gini. Še posebej veliko zanimanja (in odobravanja) je požel Hoppy Dry Gin, gin iz zelo kakovostnega destilata, kjer se združita okusa brina in hmelja. »Spodnja Savinjska dolina je znana po pridelavi hmelja, začetki pa segajo do dvorca Novo Celje, zato smo se odločili počastiti ta spomin tako, da smo ustvarili gin s hmeljem,« je povedala Klavdija Sitar, ki skupaj z možem Borutom vodi destilarno Neu Zilli. Hoppy Dry Gin priporočajo v kombinaciji s pivom Kukec, savinjskim pivom, ki je dobil ime po enem od začetnikov modernega slovenskega pivovarstva Simonom Kukcem.

V trendu so gini z okusom, zato so v Neu Zilli pripravili še Raspberry Gin z malino, ki je v kombinaciji s tonikom predvsem ženski favorit, medtem ko je hmeljeva inačica nekoliko bolj priljubljena pri moških. Gine Neu Zilli je mogoče kupiti v destilarni in preko spleta, v Ljubljani pa v trgovini s pijačami Vrelo. Kot je povedal lastnik trgovine Vrelo v Župančičevi jami Nihad Đozić, je tam mogoče dobiti poleg prvega savinjskega gina tudi druge izbrane žganice, velika je ponudba različnih vrst srbske rakije višjega ranga, med najboljšimi viskiji se najde tudi japonski, slovenska, hrvaška in srbska vina izbranih vinarjev pa je v zadnjem času dopolnila še ponudba ene najboljših argentinskih kleti Durigutti z vini malbec.

Uvod v Kunstove kulinarične mojstrovine na krožnikih se je začel z ribjim pozdravom iz kuhinje in kmalu nadaljeval s ploščo sirov lokalnih proizvajalcev ter suhih mesnih dobrot iz krškopoljca. Krškopoljski prašič je edina slovenska avtohtona pasma prašičev, katerega meso in maščoba vsebujeta manj holesterola, na jedilniku gostilne Kunst pa ima še posebno mesto. Okusi so se imenitno spojili v družbi s penino Turn extra brut 2019, ki ji pridih dolenjske identitete daje udomačena sorta kraljevina, ki je v glavnini v penini. Spogledljiva in iskriva penina se je s sadno svežino čudovito ujela s suhomesnato in sirovo predjedjo.

V kuhinji so medtem pripravili novo presenečenje, na mize so prišli krožniki z govejim jezikom, porom in krompirjevo kremo. Ob tem so nam postregli z letošnjim cvičkom original. Lahkoten, osvežujoč cviček z nizkimi alkoholi in sladkorji je odlično dopolnil hladno predjed. Cviček original je ikona Kleti Krško, ki ga s skrbnostjo in ponosom pridelujejo že več kot pol stoletja. Zanj sta značilna rubinasto rdeča barva ter okus po jagodičevju. Pitno, lahkotno in igrivo vino iz grozdja žametne črnine, modre frankinje, kraljevine, laškega rizlinga in rumenega plavca ne pretirava s kislinami, lepo je zaokroženo in je značilen predstavnik cvičkov. V zmernih količinah naj bi imel tudi zdravilne učinke. »Iz nekoč najbolj običajnega vina smo uspeli narediti povsem drugo zgodbo. Najbolje ga je piti svežega, aktualnega letnika. Sam najbolj uživam prav v cvičku,« je povedal njegov glavni kreator Jure Grubar.

Do tople predjedi je stekel še kakšen kozarček lahkotnega cvička, o takojšnjem izboljšanju zdravja ni poročil, zato pa je primerno začrtal pot do krožnika s kopunovim ragujem z ocvrto kroglico iz ječmena. Kopunove jedi so še en zaščitni znak gostilne Kunst, saj so že leta 1966 Kunstovi v bližnji Bistrici ob Sotli vodili gostilno Šempeter, katere glavna specialiteta je bil prav kopun – mlad skopljen petelin, katerega meso je zaradi sočnosti posebej cenjeno. Tradicija se od leta 2015 nadaljuje v gostilni Kunst, kjer ga imajo edini v Sloveniji vsak dan na jedilniku, vzgajajo pa jih na lastni farmi. Kopunovemu raguju je v kozarcu odlično pristajal Turn zeleni silvanec 2022 z dopadljivim sadnim okusom, ta kombinacija jedi in vina je dobila tudi priznanje za najbolje uglašeno v celotnem večeru.

Nejc Kunst šteje komaj 33 let, a je že pred leti prevzel gostilno od svojega očeta Srečka. Tradicija v gostinstvu nekaj šteje in tako kot kopuna tudi krškopoljca pripravljajo na različne načine. Za glavno jed so nam postregli s hrbtom krškopoljca, bučo, krompirjem, kostanjevo kremo, redukcijo modre frankinje in čipsom kože krškopoljca. V kozarcih je bila modra frankinja classic 2020 linije Turn, vino prefinjenega in posebnega značaja, na nebu sadno in sočno, z žametnimi tanini in mineralnimi okusi. »Če je cviček moj sin, je modra frankinja moja hči,« je komentiral Jure Grubar in dodal, da je modra frankinja divja in trmasta sorta, treba jo je znati krotiti, a daje izjemne rezultate.

Modra frankinja, slovenska avtohtona sorta z velikim potencialom, je bila v izvedbi gourmet 2019 tudi spremljava neponovljive sladice nenavadnega imena – klobuk krškopoljca. Temna čokolada, posuta s kratko opečeno slanino krškopoljca in ohlajena oblikovana kot rob klobuka, ki ji sočnost in slastnost dajeta vaniljev sladoled z bučnim oljem ter ajdine kokice, je požela najprej val začudenja in nato glasnega odobravanja. Pogumna kombinacija okusov se je izkazala za čisto zmago!

Na koncu je Nejc Kunst pripravil še presenečenje in goste povabil v komaj odprto vinoteko v kleti gostilne (ki je mimogrede tudi hotel), kjer se je dogodek nadaljeval ob vinu za posebne priložnosti predikat gourmet sauvignon izbor 2010, za katerega je poskrbel vinar Jure Grubar s sodelavkama iz Kleti Krško Sabino Hotko in Mojco Kranjec. Glede na uspeh prvega »Vina na žlico« v Sloveniji upamo, da lahko kmalu spet pričakujemo podoben dogodek pri nas.

Foto: Nikola Zoko