Besedilo in fotografije: Matjaž Markič

Štanjel velja s svojimi ozkimi ulicami za pravi kraški biser. Arhitekt Maks Fabiani je v času svojega županovanja v Štanjelu poskrbel za kar nekaj sprememb, ki danes dajejo značilno podobo temu kraškemu naselju, prava mojstrovina pa je gotovo Ferrarijev vrt.


Arhitekt Maks Fabiani se je rodil v bližnjem Kobdilju, v podeželskem dvorcu rodbine Fabiani. Doktoriral je na Dunaju, na tehniški fakulteti za arhitekturo. Postal je ugleden dunajski ustvarjalec, profesor na dunajski tehnični univerzi in umetnostni svetovalec Franca Ferdinanda, habsburškega prestolonaslednika ter je veljal za enega izmed najpomembnejših urbanistov avstrijske monarhije. Fabianijeva rojstna hiša je kar nekaj časa žalostno propadala, dokler je pred dobrim desetletjem nista kupila zakonca Blanka in Andrej Malgaj, ki sta ji vdihnila novo življenje in jo poimenovala Villa Fabiani.

Posestvo Fabianijevih je bilo zgrajeno po vzoru ville rustice, kmečke hiše z ločenimi poslopji, ki so pozneje postale vile, iz njih pa se pogled vedno odpira proti jugu. Na prelepem posestvu nas pot pod latnikom s čudovitimi vrtnicami pripelje do ribnika, prave oaze miru z lastnim vodnim izvirom, na poti do ribnika pa je kamnita klop, ki kar kliče k romantičnim trenutkom. Pred hišo stoji šest stoletij stara murva, ki s svojo mogočno krošnjo priča o bogati zgodovini. Potomca rodbine, pisatelja Renata Ferrarija, je navdihnila, da je napisal čudovito zgodbo Murva Fabianijevih o ljubezni med Charlotto von Koffler, dekletom iz visoke tržaške družbe, in kraškim posestnikom Antonom Fabianijem. Ni malo obiskovalcev, ki obiščejo Villo Fabiani tudi zaradi romana.

Ne samo zaradi ljubezenske zgodbe, povezane s posestvom, ampak tudi zaradi navdihujočega romantičnega okolja, v Villi Fabiani organizirajo različne dogodke in tudi poroke. A kar postavite se v vrsto, če razmišljate o tem, saj je število porok na leto zelo omejeno. V Villi Fabiani imajo šest sob za goste, zelo kmalu bodo ponudbo še nekoliko razširili, a še vedno bo ostala zelo butična. Gostje običajno tako uživajo na posestvu, da ga v času bivanja le redko zapustijo. Morda le za kakšen večji ali manjši kolesarski krog po Krasu, a se hitro spet vrnejo v prijetno okolje, ki navdihuje s svojim mirom in sprošča z vonjavami, razgledi… Nenazadnje lahko uživajo tudi v novem bazenu, ki se lepo vklaplja v okolico.

Gostinskih storitev v Villi Fabiani ne ponujajo, a v neposredni bližini je zelo veliko možnosti za okušanje kraških specialitet. Nadaljujejo pa vinogradniško tradicijo posestva in s pomočjo znanega vinarja Primoža Štoke v butičnih količinah pridelujejo lastno vino, predvsem pikolit, malvazijo in vitovsko grganjo, gostom pa lahko postrežejo tudi okusno grappo. Malgajevima načrtov ne manjka, eden bližnjih pa je uresničitev dolgoletne želje Andreja Malgaja, da ob posestvu uredijo manjši muzej Porschejevih starodobnikov. Razlog več za vse ljubitelje lepega, da kmalu spet obiščejo Villo Fabiani.