Piše: Matjaž Markič

Če kdo, potem Italijani znajo narediti pravo kavo. Priprava, pitje in celo naročanje kave je v Italiji že prava umetnost. Italijani obožujejo kavo, a pripravljena mora biti na ustrezen način, da poudari vse okuse tega žlahtnega napitka. Espresso še zdaleč ni vsaka kava, ki gre skozi avtomat!

Pomembno je, kakšna je mešanica kave, koliko je pražena, kako in pri kakšni temperaturi in pritisku se jo pripravi na avtomatu za pripravo kave, seveda sveže zmleto. Največkrat gre za kavo vrste Arabica, ki vsebuje manj kofeina, včasih jo za močnejši espresso mešajo z vrsto Robusta, ki ima skoraj dvakrat več kofeina kot Arabica. Nastavitev avtomata na pravo temperaturo, najbolje okrog 92 °C, je ključnega pomena, saj je pri prenizki temperaturi kava kiselkastega okusa, pri previsoki pa prevladujejo grenke note. Pritisk mora biti okrog 9 barov, kar je ravno prav, da v 25 sekundah priteče skozi avtomat 25 ml kave.

Kavni avtomat

Da gre pri kavi pogosto že za pravo znanost, dokazuje tudi Universitá del caffé (Univerza kave), ki so jo leta 1999 ustanovili pod okriljem ene najbolj znanih pražarn kave v Italiji – Illy v Trstu. Univerza ima sedež v Trstu, deluje pa še na 27 lokacijah po vsem svetu kot center odličnosti in za promocijo visoke kulture pitja kave.

illy_uviverza

V Italiji je pitje kave sicer obred, a ne tako kot pri nas, kjer »na kavici« lahko sedimo pol ure ali še več. Začne se že s kavo za zajtrk, ki jo spijejo na hitro in stoje v lokalnem barčku, morda pojedo zraven še kakšen rogljiček. To je tudi čas, ko se pije cappuccino, ki se ga po kosilu ne naroča več. Medtem ko sta espresso in macchiato primerna za vsako obdobje dneva, veljata caffé latte in cappuccino za zgolj dopoldanski kavi. Popoldanski odmor se ne imenuje zaman pausa caffé, saj je spet namenjen pitju kave. Običajno ob skodelici kave postrežejo kozarec vode, ki je namenjen predvsem temu, da s kratkim požirkom pripravimo brbončice na žlahtni okus kave.

kave_crne

Ker ni vseeno, kakšna je kava, obstaja tudi cela vrsta imen za različno pripravljene kave. Caffé ali espresso je približno 25 ml kave, servirane v majhni skodelici. Doppio je dvojna kava, pripravljena z dvojno količino mlete kave, medtem ko je lungo ali americano pripravljen z dvojno količino vode za manj močno kavo. Ristretto je pripravljen s polovično količino vode za zelo gosto, močno kavo. Macchiato je espresso z le malo mleka, ki je lahko dodano hladno ali toplo. Cappuccino je pripravljen iz enake količine kave in vročega mleka, z do roba skodelice dodanim spenjenim mlekom, medtem ko je caffé latte kozarec spenjenega mleka, ki se mu doda skodelico espressa. Caffé corretto je »popravljen« z drobnim šilcem žgane pijače, ko sta grappa ali konjak. Poleti pride v poštev še shakerato, v shakerju pretresen espresso s kockami ledu in sladkim sirupom, običajno postrežen v kozarcu za koktajl.

Od regije do regije in celo od mesta do mesta seveda obstajajo še lokalne posebnosti in žargon, povezan s kavo. Tako lahko v nam bližnjem Trstu naročite capo in bi, kar pomeni cappuccino in bicchiere in je kapučin, postrežen v kozarčku, a z manj mleka kot običajni cappuccino. Če bi želeli več spenjenega mleka, morate naročiti capo in bi tanta, če pa naj bo po vrhu posut s kakavom, pa capo in bi speciale. Običajni espresso lahko naročite kot nero, ki obstaja tudi v kozarčku kot nero in bi… A karkoli boste naročili, zagotovo boste dobili zelo dobro kavo!

Kaj vse je v skodelici kave, lahko preberete tudi tukaj.

illy_priprava